Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis är en inflammatorisk, icke-smittsam hudsjukdom som ibland börjar i barn- och ungdomsåren, men oftast i vuxen ålder, och som vanligtvis är livslång. Efter allergisk kontaktdermatit och neurodermatit är det en av de vanligaste kroniska hudsjukdomarna.

Det typiska utseendet är skarpt avgränsade, fjällande hudrodnader som främst förekommer på armbågarna, sidorna av knäna och det håriga huvudet, och som ibland kliar. Detta framgår också av sjukdomens medicinska namn, som kommer från grekiskans "psao" (jag kliar). Förutom huden påverkar psoriasis även lederna hos 5-10 procent av de drabbade och naglarna hos cirka 50 procent.

Spridning

Det exakta antalet personer som för närvarande lider av psoriasis (prevalens) kan endast uppskattas, eftersom tillräckligt stora befolkningsbaserade studier inte finns tillgängliga. I princip kan psoriasis uppträda i vilken ålder som helst, men undersökningar gör det möjligt att skilja mellan två typer. I den tidiga typen, den s.k. typ 1, till vilken ca 70 % av de drabbade hör, uppträder psoriasis vanligen före 30 års ålder. En studie från Kiel på 3 700 patienter med psoriasis visade att den första toppen av denna typ av sjukdom uppstod vid 16 års ålder hos kvinnor och vid 21 års ålder hos män. Den mer sällsynta så kallade typ 2 psoriasis uppträder däremot oftast efter 40 års ålder, i Kiel-studien med en sjukdomstopp vid 60 år hos kvinnor och 57 år hos män. Det finns dock ytterligare skillnader: den tidiga typen är oftare förknippad med ett allvarligt förlopp, uppvisar en mycket högre familjär belastning - genetiska faktorer spelar en särskild roll vid typ 1 - och är till skillnad från psoriasis typ 2 karakteristiskt förknippad med vissa egenskaper på cellytan, så kallade HLA-antigen.

 

Riskfaktorer

Studier har också visat att det finns ett samband med rökning, känslomässig stress, fetma, vissa mediciner, klimatpåverkan och vissa infektioner.

Slutsats

Psoriasis är en av de största folksjukdomarna med en prevalens på 2-3 % enbart i den tyska befolkningen. Sjukdomen är förknippad med många olika funktionsnedsättningar och upplevs som mycket allvarlig och drastisk av de drabbade på grund av dess synlighet och det tillhörande stigmat. Det finns ett behov av åtgärder när det gäller rehabilitering nära hemmet.

Därför erbjuder vi en handhållen UVB-fototerapiapparat för användning på huden vid behandling av psoriasis, vitiligo och neurodermitis. Den kan användas var som helst på kroppen. Som standard är våra apparater utrustade med ett specialkonstruerat smalbandigt UVB-rör på 311nm.

Källa: 

Traupe, H., & Robra, B. P. (2002). Temahäfte 11" Psoriasis".